
Türk Tabipleri Birliği iklim kanunu teklifi hakkında açıklamada bulundu.
Türk Tabipleri Birliği tarafından “İklim Kanunu Teklifinde Doğa ve Toplum Sağlığı Yok!” başlıklı açıklamada yapıldı.
Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada: “Türkiye’nin ilk İklim Kanunu teklifi, 21. yüzyılın en büyük halk sağlığı krizlerinden biri olan iklim değişikliğini görmezden gelerek, halkın yaşam hakkını piyasanın insafına terk etmektedir. Bilim insanları ve sağlık örgütleri yıllardır iklim krizinin ölümcül etkilerine dikkat çekmektedir.
İklim değişikliği, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından 21. yüzyılın en büyük sağlık tehdidi olarak görülüyor. Bilimsel çalışmalar gösteriyor ki, iklim değişikliği yaşam alanlarımıza ve yaşamlarımıza telafisi imkansız zararlar vermeye başladı ve gerekli adımlar atılmadığı müddetçe bu zararlar her geçen gün artmaya devam edecek. İklim krizi ile birlikte, insan sağlığı, hem aşırı hava olayları, yükselen sıcaklıklar ve artan hava kirliliği nedeniyle doğrudan, hem de sağlığın önemli belirleyicileri olan gıdaya erişim, suya erişim, barınma koşullarında yaşanacak değişimler nedeniyle dolaylı olarak etkilenecek. DSÖ tarafından 2030-2050 yılları arasındaki 20 yıllık süreçte, iklim değişikliğinin her yıl 250 bin erken ölüme neden olacağı öngörülüyor.
Kamu yararına çalışan sağlık meslek örgütleri olarak, halk sağlığını hiçe sayan kanun teklifinin geri çekilmesini ve aşağıdaki temel noktaları içeren yeni bir kanun hazırlanmasını talep ediyoruz:
1. Kanunun Önceliği Halk Sağlığı Olmalı ve Sağlık Sistemi İklim Krizine Dirençli Hale Getirilmelidir – İklim değişikliğinin halk sağlığı üzerindeki etkileri göz ardı edilmemeli, kanun teklifine halk sağlığını temel alan politikalar eklenmelidir.
Bilimsel veriler ve tahminler ışığında iklim krizine dirençli bir sağlık sistemi geliştirilmelidir. Bunun ön koşulu olarak kamu kurumlarının sorumluluklarının net olarak tanımlandığı, eşgüdüm içinde çalışacakları ulusal bir yapılanma oluşturulmalıdır.
İklim değişikliğinin sağlık etkilerinin araştırılması, iklim değişikliğiyle ilişkili afetlere dayanıklı sağlık sistemlerinin kurulması, sıcak hava sağlık eylem planları, bulaşıcı hastalıkların kontrolü, su ve gıda güvencesi ve güvenliği ve iklim değişikliğinin ruh sağlığına etkileri ve koruyucu önlemler öncelikli politika alanları olarak belirlenmelidir.
İklim değişikliğinin çalışan sağlığı üzerindeki yoğun etkileri göz önünde bulundurularak çalışma saatleri başta olmak üzere iş yaşamı yeniden düzenlenmeli; ek riski değerlendirmeleri ve daha sık sağlık takipleri işçi sağlığı ve iş güvenliği uygulamalarına eklenmelidir.
2. İklim Krizinin Derinleşmesinin Önlenmesi ve Hava Kalitesinin İyileştirilmesi İçin Somut Hedefler Tanımlanmalıdır – Türkiye, dünyanın en fazla sera gazı salan ülkelerinden biri haline gelmiştir. Son sekiz yıldır en çok sera gazı üreten ilk 20 ülkenin arasında yer almaktadır. Öte yandan hava kirliliği nedeni ile Türkiye’de yılda 70 bine yakın ölüm yaşanmaktadır; bunların yarıdan fazlası kömür ve petrol gibi fosil yakıtlardan kaynaklanmaktadır. Ancak kanun teklifi, sera gazı salımları ya da fosil yakıt tüketimi hakkında herhangi bir sınırlayıcı ulusal hedef koymamakta; sera gazı salımlarını alınıp satılacak bir meta haline getirerek ihtiyaç duyulan azaltımı piyasa güçlerine bırakmaktadır.
İklim Kanunu çerçevesinde sera gazlarının azaltımı için ulusal ve sektörel düzeylerde somut ve bağlayıcı yükümlülükler tanımlanmalıdır.
Kanun, fosil yakıt kullanımına açıkça sınır getirmeli ve kömürden enerji üretiminin sonlandırılması için net bir takvim belirlemelidir.
Enerji tasarrufu, enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı için net politik hedefler kanuna eklenmelidir.
3. “Tek Sağlık” İlkesi Benimsenmelidir – İnsanların, doğanın ve tüm canlıların sağlığı bir bütündür. Sağlıkçılar olarak, sağlık politikalarının ekosistem sağlığından ayrı düşünülemeyeceğini vurguluyoruz.
Kanun, ormanlar, bozkırlar, tatlı su varlıkları, denizler gibi ekosistemleri, tarımsal alanları, meraları ve biyolojik çeşitliliği tehdit eden hiçbir düzenlemeye geçit vermemelidir.
Madencilik, enerji, sanayi, kentleşme, endüstriyel tarım ve hayvancılık alanlarında ekosistemleri ve canlı yaşamını tehdit eden neoliberal sektörel politikalardan vazgeçilmeli; İklim Kanunu’nda bu politikaların bugüne kadar yarattığı ekolojik yıkımın onarılmasına yönelik somut politikalar tanımlanmalıdır.
4. İklim Adaleti Sağlanmalıdır – İklim değişikliği en çok yoksulları, emekçileri, çocukları, yaşlıları, kadınları, LGBTİ+’ları, göçmenleri ve iklim değişikliği karşısında kendini koruyamayacak olan diğer dezavantajlı grupları vuracaktır. Kanun teklifi, iklim adaleti kavramını dar bir tanımla geçiştirmekte; adaleti sağlayacak politikalar teklifte yer almamaktadır.
İklim Kanunu, toplumun tüm kesimlerini koruyacak sosyal politikalar içermelidir. Toplumcu bir yaklaşımla, herkes için eşit ve ücretsiz sağlık hizmetine, güvenli gıdaya, suya ve barınma olanaklarına erişim garanti altına alınmalıdır.
5. Adil Geçiş İklim Kanununun Hedeflerinden Biri Olarak Tanımlanmalıdır – “Adil Geçiş” kavramı da tıpkı “İklim Adaleti” gibi kanun teklifi metninin tanımlamalar bölümüne salt bir tanım olarak sıkıştırılmış ancak katılımcı yapılanması, politikaları, finansmanı olan somut bir ulusal mekanizmadan yoksun bırakılmıştır.
Öncelikli olarak kömür madenlerinde ve termik santrallerde çalışanlar olmak üzere fosil yakıtlara bağımlı sektörlerdeki işçilerin, ailelerinin ve ekonomik olarak fosil yakıtlara bağımlı bölgelerde yaşayan yurttaşların insan onuruna yakışır bir geleceği olabilmesi için somut, katılımcı işleyiş mekanizmaları, finansman kaynakları olan bir ulusal adil geçiş programı tasarlanmalı ve kanuna entegre edilmelidir.
Başta on yıllardır kömür madenciliği yapılan ve termik santrallerin işletildiği bölgelerde olmak üzere, fosil yakıtlara bağlı ekolojik yıkımın rehabilitasyonu adil geçiş programının hedefleri arasında yer almalıdır.
Bu kanun teklifi, mevcut haliyle halkı korumaktan uzaktır ve iklim krizini sadece sermaye dostu piyasa mekanizmalarına indirgemektedir. Bizler, sağlıklı bir gelecek için mücadele eden sağlık emekçileri olarak, iklim krizine karşı toplumcu, adaletli ve bilimsel temellere dayalı bir İklim Kanunu’nun hayata geçirilmesi için mücadele edeceğiz.
İklim krizinden en çok etkilenecek olan halk sağlığı, sermayenin ve piyasa mekanizmalarının insafına bırakılamaz; toplumcu politikalarla güvence altına alınmalıdır!
TBMM’yi doğa ve toplum sağlığını öncelik olarak alan, bilimsel temelli, kapsayıcı, azaltım ve uyum için somut hedefleri ve politikaları olan bir İklim Kanunu’nu bilim insanları, meslek örgütleri, sendikalar ve sivil toplum kuruluşları ile birlikte hazırlamaya çağırıyoruz,” ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)
Gündemi takip etmek için internet sitemizdeki diğer haberlere göz atabilirsiniz.
SON DAKİKA HABERLERİ
NEWS
23 Mart 2025Kırklareli Merkez Canlı Seçim Sonuçları!
NEWS
23 Mart 2025İYİ Parti’den Sürpriz Belediye Başkan Adayı!
NEWS
23 Mart 2025İsrail Ordusu, Gazze’de Hamas’a Ait 21 Noktayı Vurduğunu Açıkladı!
NEWS
23 Mart 2025Covid Geri Dönüyor! Uzmanlar Tedirgin!
SPOR
23 Mart 2025Filenin Sultanları Olimpiyatlarda!
NEWS
23 Mart 2025Kovid-19’un Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü!
NEWS
23 Mart 2025