
Türk Tabipleri Birliği “Uzmanlık Eğitimi Bir Saate Sığmaz” başlıklı açıklama yaptı.
Türk Tabipleri Birliği “Uzmanlık Eğitimi Bir Saate Sığmaz! Uzmanlık Eğitimini Baltalayacak Olan Karar Kabul Edilemez!” diyerek tepki gösterdi.
Türk Tabipleri Birliği tarafından yapılan açıklamada: “İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün eğitim araştırma hastanelerine bir yazı göndererek eğitim faaliyetlerinin haftada bir saat ile sınırlandırılmasını istemesi üzerine, 11 Şubat 2025 günü Türk Tabipleri Birliği (TTB) Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu (UDEK) ve İstanbul Tabip Odası (İTO) tarafından bir basın toplantısı düzenlendi.
Toplantıya TTB Merkez Konseyi II. Başkanı Dr. Pınar Saip, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Osman Küçükosmanoğlu, İTO Genel Sekreteri Dr. Ertuğrul Oruç ve TTB UDEK Yürütme Kurulu üyesi Dr. Ayşegül Bilen katıldı.
Basın toplantısının açılış konuşmasını yapan Dr. Ertuğrul Oruç; tıp eğitiminin halihazırda güç kaybetmiş ve sorunlarla iç içe olduğunu hatırlattı, il sağlık müdürlüğünün gönderdiği yazının bu sorunların iyileştirilmesi bir yana, mevcut eğitimi daha da baltalayacağını söyledi.
Dr. Osman Küçükosmanoğlu, haberleşme gruplarında yazıyı gördüklerinde gözlerine inanamadıklarını aktardı. “Bu hastanelerimiz ‘eğitim araştırma’ adına sahip fakat eğitim çok yetersiz, araştırmanın yeri bile yok. Bu yazı ile eğitimin daha sınırlandırılması, adeta meslektaşlarımızın kendi kendine uzmanlaşması bekleniyor. Bu mümkün değil” diyen Küçükosmanoğlu, asistan hekimlerin eğitim haklarının yasal dayanakları olduğunu anımsattı ve gerekli hukuki girişimlerde bulunacaklarını ifade etti.
Dr. Pınar Saip, TTB olarak tıpta uzmanlık eğitimine büyük önem verdiklerini çünkü toplumun nitelikli hekimlere ihtiyaç duyduğunu belirtti. “Meslektaşlarımızın uzmanlık eğitimlerinde yeterli sayıda vaka görmesi, bu vakaları tartışabileceği, inceleyebileceği, değerlendirebileceği saatleri olması gerek. Ama günümüzde hekimler bankamatik memuruna dönüştürüldüğü, hastalar hekimlerin gözlerinin önünden geçtiği, yeterli muayene ve eğitim süresinin ayrılmadığı için nitelikli hekim yetişmesi mümkün olamamaktadır. Bu ciddi bir halk sağlığı sorunudur” diyen Saip, il sağlık müdürlüğünün bu kanunsuz yazıyı bir an önce geri çekmesi çağrısı yaptı. Saip, TTB olarak da sürecin takipçisi olacaklarını ve gerekli hukuki mücadeleyi yürüteceklerini sözlerine ekledi.
Dr. Ayşegül Bilen; uzmanlık derneklerinin tıp eğitimini daha nitelikli hale getirmek ve belli bir standart sağlamak amacıyla kurslar, seminerler, eğitimler düzenlediğini kaydetti. İl sağlık müdürlüğünün yazısındaki uygulamanın klinikler arası pergeli daha da açacağına dikkat çeken Bilen, “TTB UDEK olarak hastaların şifa hakkının, sağlık çalışanlarının insanca yaşama koşullarına sahip olma hakkının ve tıpta uzmanlık öğrencilerinin eğitim haklarının yanındayız. Tıpta uzmanlık eğitimine hak ettiği önemin verilmesi ve buna dönük düzenlemelerin yapılması gerektiğinin altını bir kez daha çiziyoruz” dedi.
Dr. Ertuğrul Oruç tarafından okunan açıklama şöyle:
Uzmanlık Eğitimi Bir Saate Sığmaz!
Uzmanlık Eğitimini Baltalayacak Olan Bu Karar Kabul Edilemez!
Tıpta uzmanlık eğitimi yalnızca dersliklerde öğrenilen teorik bilgilerle alınmaz. Öğrenilen teorik bilgileri hastalara pratik olarak tatbik ederek eğitim alınır. Bu nedenle tıpta uzmanlık eğitimini, sağlık hizmet sunumundan ayırmak mümkün değildir. Ancak, amaç ile aracı karıştırmamak gerekir. Amaç, eğitim almaktır; eğitim alırken de hastalara tanı koymaktır, tedavi etmektir. Tedavi edici hizmetlerin, eğitim verilen yerin kapasitesine uygun şekilde planlanması gerekir ki eğitimin önünde engel teşkil etmesin. Ancak sağlık sisteminin “Sağlıkta Dönüşüm Programı” ile içine sokulduğu kriz nedeniyle eğitimin pabucu dama atılmak istenmektedir.
Geçtiğimiz günlerde açıklanan 2023 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’nda ülkemizde kişi başı hekime müracaat sayısı 11,4; toplam hekime müracaat sayısı ise 973 milyon olmuş. 2002 yılına göre yaklaşık 4 kat artış anlamına geliyor bu rakamlar. Hükümet her geçen gün artan hekime başvuru sayısını karşılayabilmek için çeşit çeşit çareler arıyor. Yerel seçimler sonrasında, önceki Sağlık Bakanı Fahrettin Koca çözüm olarak yeni randevu sistemini göstermiş, muayene sürelerini 2-3 dakikaya indirmeyi denemişti. Soruna çare olamamıştı. Olan koltuğuna olmuştu.
Bu sefer de İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü, 28 Ocak 2025 tarihinde Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlıklarına “3. basamak sağlık tesislerinin eğitim kliniklerince düzenlenen haftalık eğitim toplantılarının, hizmeti aksatmayacak şekilde 1 saat olarak planlanması gerektiği” yönünde bir yazı göndermiş. Ayrıca Kamu Hastaneleri Hizmetleri Başkanlıklarınca 5 Şubat 2025 tarihinde “MHRS yoğunlukları kapsamında tüm eğitim ve araştırma hastanelerinin poliklinik hizmetlerinde, bazı branşlarda yarım gün, bazılarında 2 saat ve üzeri eğitim amacıyla polikliniklerin kapatıldığı tespit edilmiştir. Poliklinik odalarının tam kapasite ile kullanılarak hizmetlerin kesintisiz sürdürülmesinin sağlanması adına eğitim kliniklerince eğitim faaliyetlerinin haftalık 1 (bir) saat poliklinik kapatmayı geçmeyecek şekilde planlanması” istenmiş.
Eğitim kliniklerinde poliklinik hizmetleri, ağırlıklı olarak asistanlar (tıpta uzmanlık öğrencileri) tarafından veriliyor. Bir eğitici gözetiminde olmak şartıyla zaten böyle olması gerekiyor. Bunda bir sorun yok. Sorun asistanların neredeyse tüm zamanlarını sağlık hizmet sunumunda, çoğunlukla da polikliniklerde geçirtilmeye çalışılması. Hükümet, kendi eliyle yarattığı krizi, bu sefer de asistanlar üzerinden çözmeye çalışıyor.
Oysa tıpta uzmanlık eğitimi, mevzuatlarla düzenlenmiştir. 1219 sayılı Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun’un ek 14. maddesinde: “Uzmanlık dallarının eğitim müfredatları ve bu müfredatlara göre uzmanlık dallarının temel uygulama alanları ile görev ve yetkilerinin çerçevesi Tıpta Uzmanlık Kurulunca belirlenir.”deniyor. Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun (TUK) görevleri, Tıpta ve Dişhekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği ile düzenlenmiş olup; tıpta uzmanlık eğitiminin standartlarına, süresine, müfredatına ve niteliğine ilişkin her türlü kuralı TUK’un belirleyeceğini söylüyor. Sonuç olarak, İl Sağlık Müdürlüklerinin, tıpta uzmanlık eğitiminin esaslarını, süresini, müfredatını, rotasyonlarını vs. belirleme yetkisi bulunmamaktadır.
Aslında mesele mevzuatı bilmemek değildir. İktidar sağlıkta yaşanan krizden çıkış yolu bulmak için tabiri caizse tüm tuşlara basmaktadır. Şimdi, en zayıf halka gördüğü asistanlara ve asistan eğitimine saldırmakta çareyi görmüştür. Ancak zarar gören yalnızca asistanlar değil ülkenin sağlıktaki geleceğidir.
Bugün için tıpta uzmanlık eğitiminin, pek çok sorunu mevcut. Türk Tabipleri Birliği – Uzmanlık Dernekleri Eşgüdüm Kurulu’nun (TTB-UDEK) Aralık 2024’te yaptığı Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı’nda mesele enikonu masaya yatırılmış ve sonuçları bülten şeklinde yayınlanmıştır. Ama Bakanlıkla bu başlıkları müzakere edip beraberce tıpta uzmanlık eğitimini iyileştirme yönünde adım atmayı beklerken, mevcut tıpta uzmanlık eğitimini dahi baltalayacak olan bu özensiz uygulamayla karşılaştık.
Sözün özü şudur: Bu ülkeden genç hekimlerin binleriyle göç etmemesi için, gelecekte de nitelikli hekimlere ulaşabilmemiz için tıpta uzmanlık eğitiminin üzerinde titremeliyiz. Eğitimin önünde ne engel varsa kaldırmalıyız. Eğiticileri, eğitim vermeye teşvik edecek uygulamaları hayata geçirmeliyiz.
Ama öncelikle İstanbul İl Sağlık Müdürü Abdullah Emre Güner’e çağrımız; haftalık eğitim sürelerinin 1 saat olarak planlanmasına yönelik işlemi derhal geri almasıdır. Bu, mevzuata aykırı işlem geri alınmadığı takdirde kaybeden yalnızca asistan meslektaşlarımız olmayacak, ülkenin sağlıktaki geleceği olacaktır. İstanbul Tabip Odası ve TTB-UDEK olarak işlem geri alınıncaya kadar meselenin takipçisi olacağımızı kamuoyuna bildiririz,” ifadelerine yer verildi. (Haber Merkezi)
Gündemi takip etmek için internet sitemizdeki diğer haberlere göz atabilirsiniz.
SON DAKİKA HABERLERİ
NEWS
28 Mart 2025Kırklareli Merkez Canlı Seçim Sonuçları!
NEWS
28 Mart 2025İYİ Parti’den Sürpriz Belediye Başkan Adayı!
NEWS
28 Mart 2025İsrail Ordusu, Gazze’de Hamas’a Ait 21 Noktayı Vurduğunu Açıkladı!
NEWS
28 Mart 2025Covid Geri Dönüyor! Uzmanlar Tedirgin!
SPOR
28 Mart 2025Filenin Sultanları Olimpiyatlarda!
NEWS
28 Mart 2025Kovid-19’un Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü!
NEWS
28 Mart 2025