CHP Kırklareli Milletvekili Tarım Orman Bakanına istifa çağrısında bulundu.
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesi hakkında CHP Grubu adına Genel Kurul konuşması yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı Bütçesi hakkında konuşma yaparak çiftçilerin ve köylülerin sorunlarına dikkat çeken CHP Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya seslendi.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’yı istifaya davet eden CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu, yapmış olduğu açıklamada “Yerli malını bitirdiniz, elin malına mahkum ettiniz” dedi.
Kırklareli’nde, Lüleburgaz’da, Pehlivanköy’de, Pınarhisar’da, Babaeski’de yapılan toplulaştırmalarda arazi sahiplerinin tarlalarının küçülerek, değerini kaybederek ekilmez hale getirildiğini dile getiren CHP Kırklareli Milletvekili Vecdi Gündoğdu çiftçilerin sorunlarını vurguladı.
Cumhuriyet Halk Partisi Kırklareli Milletvekili TBMM Çevre Komisyonu Üyesi Vecdi Gündoğdu yapmış olduğu konuşmada: “Sayın milletvekilleri; köylü, toprağımıza sahip çıkan, kör karanlıkta alın terini toprağa damlatan, soframızın bereketi, sağlıklı nesillerin güvencesi ve eli öpülesi kıymetlimizdir. Yirmi iki yılda 6 bakan gitti, şu anda yedincisi görev başında. Her bütçede de bakanların hikâye hedeflerini dinlemeye devam ettik ve hâlâ da devam ediyoruz.
Temel hedef, tarımsal kalkınma ile tüketicinin ucuz ve sağlıklı beslenmesi, üreticinin, çiftçinin ise zenginleşmesiydi. Yirmi iki yılın sonunda ne oldu?
Çiftçi sayısı 3 milyondan 2 milyona düştü, gayrisafi millî hasıla içerisinde tarımın payı yüzde 10’dan yüzde 5’lere geriledi, nüfus yüzde 30 artarken tarımın istihdamdaki payı yüzde 35’lerden yüzde 14’lere düştü.
AKP’yle birlikte ilk kez Kurban Bayramı’nda kurbanlık hayvan ithal edildi, ilk kez başka bir ülkede tarım arazisi kiralandı, etimizi, otumuzu, buğdayımızı, samanımızı yabancıdan alır hâle geldik.
Yerli malını bitirdiniz, elin malına mahkum ettiniz.
Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütüne göre kasımda dünya gıda fiyatları yıllık yüzde 5,7 artarken ülkemizdeyse tam yüzde 48,57 arttı. 2002 yılında çiftçi borçlarının millî gelire oranı yüzde 7 iken şu anda yüzde 48’lere çıktı.
Bu yıl TMO ekmeklik buğdayın taban fiyatını sadece yüzde 12 artırarak 8 lira 25 kuruştan 9 lira 25 kuruşa çıkardı. Arpa ise 3,5 artışla 7 lira 50 kuruş oldu.
Mazot yüzde 110, gübre yüzde 35 artmış, girdi maliyetleri 2’ye katlanmışken buğdaya sadece yüzde 12 zam vermek hangi vicdana sığar Sayın Bakan, bunu size soruyorum; hangi vicdana sığar?
Geçen yıl 1 kilo buğday satıp 1 tane ekmek alıyorduk, şimdi 1 kilo buğday satıp 1 bardak çay içemiyoruz. Geçen yıl 1 ton buğday 375 litre mazot alırdı, şimdi 1 ton buğday 225 litre mazot alıyor. Çiftçinin 150 litre mazotunu çaldınız Sayın Bakan, çiftçinin 150 litre mazotunu çaldınız.
Yirmi iki yılın sonunda tarımsal kalkınmayı başaramadınız, halkımızı ucuz gıdaya ulaştıramadınız, çiftçimizi zenginleştiremediniz.
Yirmi iki yılda bunları beceremeyenlerin, kusura bakmayın ama o koltuklarda oturmaya hakkı yoktur; yoktur yani.
Toplulaştırma yapıyorsunuz, bu toplulaştırmada küçük arazi sahipleri mağdur, büyük arazi sahibine rant elde ettiriyorsunuz. Kırklareli’nde, Lüleburgaz’da, Pehlivanköy’de, Pınarhisar’da, Babaeski’de yapılan toplulaştırmalarda arazi sahiplerinin tarlaları küçülmüş, değerini kaybetmiş, ekilmez hâle getirilmiştir.
Bu da yetmezmiş gibi, iki yıl üst üste ekilmeyen yatırım arazilerinin kiraya verilmesine ilişkin bir de yönetmelik çıkardınız. Çiftçiyi toprağı ekemez hâle getirip sonra da ekemedi diye toprağını rızası dışında elinden almak ne adildir ne de vicdanidir.
Sayın Bakan su kıtlığına işaret ediyor, diyor ki: “Ülkemiz su stresi altında.” Diyor, diyor ama Kırklareli’deki eşsiz coğrafyada Istrancalar’da, Kaz Dağları’nda , Akbelen’de doğayla inatlaşıyor, su kaynaklarını kurutuyor.
Yine, Sayın Bakan diyor ki: “Ormanlar ekonomik, ekolojik, sosyokültürel faydalar sunan doğal bir kaynaktır.” Diyor ama
Bakanlığın verdiği izinlerle vahşi madencilik yapılıyor, ormanların kalbine de hançer sokuluyor; sonra da dikilen fidan sayısıyla övünüyor.
Sayın milletvekilleri, artık dengeli ve düzenli beslenmeyi konuşamıyoruz bile.
Sorun artık açlık-tokluk sorunu hâline geldi.
Sorun, değişen iklim koşullarında gıda güvenliği sorunudur.
Toprak sürülmeden, çiftçinin yüzü gülmeden inanın, memleketin yüzü de gülmez.
Bir sonraki bütçede emin olun ki sizler yoksunuz.
Ben Sayın Bakanı istifaya davet ettim. Bir kez daha tekrar ediyorum:
Sayın Bakanınızı alın da, biz de kurtulalım, siz de kurtulun ama en önemlisi, köylü kurtulsun.
Teşekkür ediyorum,” ifadelerine yer verdi. (B.Çelik)
Gündemi takip etmek için internet sitemizdeki diğer haberlere göz atabilirsiniz.
SON DAKİKA HABERLERİ
NEWS
25 Ocak 2025Kırklareli Merkez Canlı Seçim Sonuçları!
NEWS
25 Ocak 2025İYİ Parti’den Sürpriz Belediye Başkan Adayı!
NEWS
25 Ocak 2025İsrail Ordusu, Gazze’de Hamas’a Ait 21 Noktayı Vurduğunu Açıkladı!
NEWS
25 Ocak 2025Covid Geri Dönüyor! Uzmanlar Tedirgin!
SPOR
25 Ocak 2025Filenin Sultanları Olimpiyatlarda!
NEWS
25 Ocak 2025Kovid-19’un Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü!
NEWS
25 Ocak 2025